Plesk Panel mi Yoksa cPanel mi Daha İyidir?

  • Hosting
  • Veridyen
  • 3 yıl önce
  • 5 Dakikalık Okuma Süresi
Plesk Panel mi Yoksa cPanel mi Daha İyidir?

İnternet sitelerinin varlıklarını devam ettirmeleri noktasında hayati öneme sahip kriterlerin başında sunucu gelir. Sunucu ile yakından alakalı olan terimlerden birisi de kontrol panelidir. Kontrol paneli sayesinde sunucunun etkin bir web arayüzü üzerinden rahat ve hızlı bir şekilde kullanılması söz konusudur. Bir başka deyişle, site yönetimi konusunda herhangi bir bilgisi olmayanlar dahi kontrol paneli ile gerekli işlemleri yapabilirler.

Kontrol paneli denildiği zaman herkesin aklına cPanel veya Plesk Panel gelir. Peki, hangisi daha iyidir? Ortak veya farklı özellikleri var mıdır? Gelin, bu detaylara yakından bakalım!

Plesk Panel mi Yoksa cPanel mi Daha İyidir?

Plesk Panel ve cPanel ile Neler Yapmak Mümkündür?

  • Her iki kontrol paneli sayesinde her şeyden önce e-mail hesabı açmak ve yönetmek mümkün hale gelir.
  • FTP yöneticisinden faydalanılarak dosya yükleme işlemleri yapılır.
  • Her ikisi de veritabanı yaratmak ve düzenlemek isteyenlere hitap eder.
  • Hata kayıtları sayesinde nelerin yolunda gitmediğini görmek mümkün hale gelir.
  • İnternet sitelerinin güvenliği adına önemli olan yedekleme işlemleri hem cPanel hem de Plesk Panel sayesinde yapılabilir.
  • İnternet sitesinin trafik bilgileri görülebilir. Ayrıca, disk bilgileri hakkında fikir sahibi olunabilir.
  • Domain ve subdomain istatistikleri hakkında bilgi alınabilir.
  • Sobdomain yaratmak ve silmek isteyenler için faydalı işlevleri olan iki kontrol panelidir.

Sonuç olarak, hem cPanel hem de Plesk Panel sayesinde internet sitesinin ihtiyacı olan tüm işlemler yapılabilir. Yine de aralarında birtakım farklar olduğunu söylemek mümkündür.

Plesk Panel mi Yoksa cPanel mi Daha İyidir?

Plesk Panel ve cPanel Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Hangi kontrol panelinin daha iyi olduğu konusunda net bir yargıda bulunmak mümkün değildir. Her şeyden önce, kontrol panelinin hangi işletim sistemiyle çalıştığı önem taşır. Örneğin, cPanel; Linux tabanlı sunucu kullananlara hitap ederken Plesk Panel ise hem Linux hem de Windows tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilir. Bir başka deyişle, Plesk Panel; en azından bu konuda cPanel’e kıyasla daha avantajlıdır.
  • Hem cPanel hem de Plesk Panel; kullanım kolaylığı ve rahatlık faktörleri bakımından denktir. Aralarında belirgin farklar yoktur. Fakat, cPanel; daha sade ve anlaşılır bir arayüze sahiptir.
  • Güvenlik; internet sitelerinin varlığını devam ettirmesi noktasında hayati öneme sahiptir. Bu noktada, cPanel’in de Plesk Panel’in de güvenlik konusunda farklı yaklaşımlarının olduğunu söylemek gerekir. cPanel; farklı kullanıcıların da panele erişim sağlamasına izin verir. Hatta, her bir kullanıcı için yetkilendirme yapılır. Bir başka deyişle, kullanıcıların paneldeki görev ve yetkileri sınırlandırılabilir. Plesk Panel ise farklı bir yöntem izler. Her bir kullanıcının yetkilendirilmesinden ziyade abonelik oluşturulması söz konusudur. Her abonelikte kullanıcının panelde ne kadar yetkin olacağına dair belirlemeler yapılır. Sonuç olarak, cPanel ve Plesk Panel; güvenlik konusunda benzer şekilde hareket eder. Kullanıcıların erişim izni konusunda duyarlı olduklarını söylemek gerekir.

Her iki kontrol paneli de dünya çapında popülerdir. Çok fazla tercih edildikleri bilinir. İnternet sitesi sahiplerinin işini kolaylaştıran kontrol panelleri arasında ilk iki sırada yer alırlar. Hangisinin daha iyi olduğu ise ihtiyaçlara göre değişir. Bir başka deyişle, internet sitesi sahibi; web sitesinin özelliklerine ve kullanım rahatlığına uygun bir tercih yapmalıdır.

İşin bir de fiyat kısmı bulunuyor. Bu noktada, cPanel’e ait dört farklı paket olduğunu hatırlatmalıyız. Solo, admin, pro ve premier olarak adlandırılan bu paketlerin her birisinin farklı özellikleri vardır. Örneğin, solo paketinde tek, premier paketinde 100 adet web sitesi barınır. Plesk Panel ise üç farklı paket sunar. Admin, Pro ve Host Edition farklı sayıda internet sitesi barındırır.