Sıfır Gün Saldırısı Nedir?

  • Nedir?
  • Veridyen
  • 3 yıl önce
  • 5 Dakikalık Okuma Süresi
Sıfır Gün Saldırısı Nedir?

Sıfır gün saldırısı, büyük tehlike arz etmektedir. Çağımızın gittikçe dijitalleşmesi, siber güvenliğin hayatımızda yer eden önemini arttırıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin mutlaka bilinçli olması gereken bazı güvenlik hususları bulunuyor. Bu hususlardan birisi de bu yılın başlarında Google’ın yayınladığı güncelleme ile tekrardan konuşulan sıfır gün saldırısı.

Sıfır Gün Saldırısı Nedir?

İngilizce’de Zero-day olarak da bilinen Sıfır Gün Saldırıları, bir sistemdeki güvenlik açığının sistem yöneticilerinden önce siber saldırganlar tarafından bulunması sonucu ortaya çıkan saldırılara denir. Buna Sıfır Gün denmesindeki sebep, saldırının açığın bulunduğu gün yapılmasıdır.

Sıfır gün saldırısı

Yazılım geliştiricileri ya da sistem güvenliğinden sorumlu geliştiriciler, yazılımda bulunan açığı keşfettikleri anda bir güvenlik yaması yapmak isterler. Fakat güvenlik yamalarının hazırlanması için belli bir geliştirme süresi gerektiği için bu süre zarfında siber saldırganlar tarafından sıfır gün saldırısı yapılmaya başlar.

Sıfır Gün Saldırıları neden tehlikelidir?

Bu saldırıların tehlikeli olmasının sebebi, sistemdeki açığa karşı güvenlik yamasının yapılamaması ve yapılıncaya kadar geçen sürede ciddi bir güvenlik zafiyetinin oluşmasıdır. Dolayısıyla bu süre içerisinde hackerların yaptığı siber saldırılar yüksek oranda başarı sağlar. Bu sebeple, hedef alınan şirket veya kurum bu saldırılardan doğrudan zarar görür.

Herhangi bir güvenlik açığının bulunması ve ona güvenlik yaması yapılması arasındaki süre zarfının adeta kuzuyu kurda teslim etmek olduğu aşikardır. Bu nedenle yazılım şirketlerinde güvenlikten sorumlu geliştiriciler olur veya bir siber güvenlik şirketiyle çalışılır. Bu şekilde, kötü niyetli 3. kişi tarafından fark edilmeden güvenlik açıkları taranmış olur.

İşin bir başka boyutu da var olan bir açığa güvenlik yaması yapılsa dahi kullanıcıların mutlaka yeni sürümü indirmesi gerekliliğidir. Düzenli güncelleme yapan kullanıcıların olmamasından dolayı bu noktada kullanıcı için riskler doğabilir. Siber saldırıların kullandığı taktiklerden birisi de uzun zamandır güncellenmemiş yazılımları bularak onlara saldırıda bulunmak.

Sıfır Gün saldırılarından nasıl korunulur?

Bu tür saldırıların önemi anlaşılmışsa, kullanıcıların alabileceği bazı önlemleri saymak gerekir. Bu önlemlerin başında güvenlik yazılımı kullanmak gelir. Kapsamlı bir işleve sahip olan güvenlik yazılımı sizi oluşabilecek tehlikelere karşı önceden uyararak bilgilendirir. Bu tarz yazılımlar düzenli olarak güvenlik taraması yapar ve bu da sizi sürekli endişe duyma kaygısından kurtarır.

Sıfır Gün Saldırısı Nedir?

Alabileceğiniz bir diğer önlem ise kullandığınız uygulama, tarayıcı ve işletim sistemini düzenli olarak güncellemeniz. Bu nokta çok önemlidir çünkü güncellemeler her zaman olmasa bile çoğu zaman bazı güvenlik yamaları da içerirler ve bu da daha önceden var olan bir güvenlik açığının kapatıldığı anlamına gelir. Bu yüzden düzenli güncellemeler ile uygulamanızı son sürüm olarak kullanmak önemlidir.

Buna ek olarak, yapacağınız düzenli yedeklemelerde herhangi bir Sıfır Gün saldırısında aldığınız hasarı sıfıra indirme konusunda size yardımcı olur. Eğer kullandığınız sistem çok fazla hasar almışsa, zararın oluşmadığı bir önceki yedeği yükleyerek kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eğer yedekleme yapmayı unutuyorsanız, bu işlemi sizin için otomatik olarak yapan yazılımları kullanabilirsiniz.

Eğer tüm bu önlemleri aldıysanız bir Sıfır Gün saldırısını en az hasarla ya da hasarsız olarak atlatabilirsiniz. Fakat siz yinede böyle bir durumda neler yapılması gerektiği ile alakalı bir güvenlik protokolü geliştirmelisiniz. Örneğin aynı ağ üzerinde çalışan bilgisayarlardan saldırıya uğrayanlar ile uğramayanların bağlantısını keserek hepsinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca sizin veya çalışanlarınızın güvenlik konusunda bilgili olması veya eğitim alması herhangi bir siber saldırı durumunda verilen reaksiyonun daha doğru ve mantıklı olmasını sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki, ne yaparsak yapalım her sistem mutlaka bir açığı barındırıyor olabilir ve önemli olan nokta bizlerin herhangi bir siber saldırıyı hasarsız ya da oluşabilecek en az hasarla atlatmamızdır.