WordPress’te Virüs Taraması Yapmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler!
- Wordpress
- Veridyen
- 3 yıl önce
- 5 Dakikalık Okuma Süresi
İşletme sahiplerinin çağın gereklerine uygun olarak hareket etmesi gerekiyor. Ürün ve hizmet satışı için yalnızca fiziksel ortam yeterli olmayacaktır. Bir başka deyişle, ürünlerin ve sunulan hizmet ya da servislerin internet ortamında da tanıtılması gerekiyor. Bunun için internet sitesine sahip olmak şarttır.
WordPress; internet ortamındaki sitelerin yarıdan fazlasının sahip olduğu bir altyapıdır. Ücretsiz oluşu, kolay bir şekilde düzenlenmesi ve bünyesinde birçok eklentiye yer vermesi gibi avantajları bulunuyor. Ancak, WordPress sitesine sahip olanların zararlı kodlar ve virüsler konusunda dikkatli olması şart! Hatta, bu konuda almaları gereken birtakım önlemler de mevcut!
WordPress Sitesindeki Kötü Amaçlı Yazılım Nasıl Tespit Edilir?
WordPress; sahip olduğu avantajların yanı sıra güvenlik açıkları ile de bilinir. Bu noktada, kötü amaçlı yazılımı tespit etmek ve onu siteden uzaklaştırmak önem taşır. Bir başka deyişle, her internet sitesi yöneticisinin bu kötü amaçlı yazılımları siteden uzaklaştırmayı bilmesi gerekiyor. Zararlı kodları ve virüsleri tanımlayan kötü amaçlı yazılımların her birisi siteye ciddi zararlar verebilir. Sunucu, bilgisayar, ağ ve hatta sitenin kendisine doğrudan zarar vermesi söz konusu!
Her şeyden önce, WordPress güvenlik tarayıcısı yüklenmelidir. Hatta, bu konuda bir saniye dahi geç kalınmamalıdır. Zararlı kodlar ile karşılaşma riski her zaman vardır. Herhangi bir saldırıya uğramamış kişiler dahi sitelerini zararlı kodlara karşı korumayı da öğrenmelidirler. Bu sayede, internet sitesi; gelecekteki saldırılara karşı korunmuş olacaktır.
- WordPress sitesinin kötü amaçlı yazılımdan korunması noktasında ilk olarak URL tarayıcıdan yararlanılmalıdır. Bu noktada, VirusTotal’dan faydalanılmalıdır. İnternet sitesine kötü amaçlı yazılım bulaşıp bulaşmadığını denetlemek adına kullanılabilecek bir araçtır. VirusTotal; URL’nin kötü amaçlı yazılım için işaretlenip işaretlenmediğini görmek adına 60’tan fazla antivirüs tarayıcısını kullanan bir araç oluşuyla öne çıkar. Hatta, herhangi bir URL’yi ücretsiz olarak tarama imkanını da sunar.
- WordPress sitesi sahibi tarafından yapılması gereken başka şeyler de var! İnternet dünyasında birtakım riskler bulunuyor. Web sitesinin yedek dosyasına sahip olmak son derece mühim! Yedek dosya olmadığı takdirde tüm önemli dosyalar ve veriler kaybolabilir. Bir başka deyişle, WordPress sitesinin sağlam bir yedeği olmak zorundadır. Bu işlemi isteyen herkes kendi başına da yapabilir. Bunun yanı sıra, WordPress yedekleme eklentisi de işe yarayacaktır.
- İnternet sitesinin yedeklerinin tutulması önem taşır. Her internet sitesi; günün birinde siber saldırı ile karşılaşabilir. Bu noktada, sitenin geri yüklenmesi adına yedeklenmesi önem taşır. Buna ek olarak, her web sitesi sahibi; sitenin temiz ve normal kodunun nasıl gözüktüğünü de bilmelidir. Bu sayede, kötü amaçlı yazılım belirtileri en kısa sürede tespit edilir. Ancak, yine de işler yolunda gitmeyebilir. Bu noktada, internet dünyası hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Özellikle veri tabanı, dosyaları ve kaynak kodu; kötü amaçlı yazılım belirtileri dikkate alınarak sürekli olarak kontrol edilmelidir.
WordPress Site Sahiplerinin Acil Durumlara Karşı Alması Gereken Önlemler!
Veri tabanlarının kontrolü bir diğer önemli husus! Özellikle veri tabanında herhangi bir kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol etmek adına veri tabanı yönetim aracına erişilmesi gerekiyor. Ayrıca, yine dosyalarda kötü amaçlı yazılım olup olmadığı da düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yapılan yedekleme; bir FTP istemcisi veya dosya yöneticisi kullanılarak indirilmelidir. Bir sonraki aşamada, yerel olarak yedekleme üzerinde bir tarama çalıştırılmalıdır. Bu noktada, Kaspersky veya Malwarebytes gibi kötü amaçlı yazılım tarayıcısı kullanılabilir. Ayrıca, gerekli olduğu takdirde FTP parolası da değiştirilmelidir.