Domain Nedir?
Domain (domain), bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan, bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Fakat, bu adres akılda kalıcı değildir. Örneğin, şu an üzerinde gezmekte olduğunuz web sitenin domaini veridyen.com’dur. Domainler isim ve uzantıdan oluşur.
İçindekiler
Domainler IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.
Örneğin veridyen.com domaini adres satırına yazıldığında internet tarayıcı bu domaini önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip sunucuya yönlendirir. Yani veridyen.com 95.173.187.164 IP adresinde barınıyor ve siz veridyen.com adresine erişmek için 95.173.187.164 IP adresini aklınızda tutmak zorunda kalmıyorsunuz.
Domainler aslında satın alınabilen bir hizmet değildir, müsait olduğu sürece kayıt edilip kiralanabilen hizmetlerdir.
Domain Tescili Nedir?
Tercih ettiğiniz, müsaitlik durumu uygun olan domainin tercih edilen periyotta kiralanması işlemidir. Domainler 1 ila 10 yıl arasında (uzantısına göre) kayıt edilebilmekte ve süre sonunda yine tercih edilen yıllık periyotta yenilenebilir.
Bir domain tescili yaptığınızda, artık o domaini farklı bir kişi tarafından, sizin kiraladığınız süre boyunca kayıt edilememektedir. Domaini süre sonunda yenilememeniz durumunda 1 ila 90 gün arasında (uzantısına göre) sahiplik hakkınız düşmekte ve herkes tarafından alınabilir hale gelmektedir.
Domain Tescili Nasıl Yapılır?
Domainler ICANN (Internet Corporation of Assigned Names and Number - İnternet Tahsisli Sayılar ve isimler) kurumu tarafından yetkilendirilmiş kaydedici firmalar tarafından gerçekleştirilebilmektedir.
Bir domain kaydetmek veya müsaitlik durumlarını kontrol etmek için https://www.veridyen.com/domain/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Domainin müsait olması ve yenileme periyodu seçip ödeme işlemi gerçekleştirmeniz durumda, tercih ettiğiniz yenileme periyodu boyunca domainin sahibi olacaksınız. Bu en az 1 yıl, en fazla 10 yıl olabilmektedir (uzantıya göre).
Domain Transferi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Domainlerinizi dilediğiniz zaman bir firmadan diğer firmaya aktarabilirsiniz. Koşulların sağlanması durumunda domaininizin bir başka firmaya aktarmanız oldukça basit.
Domain transferi basitçe, domainin teknik, ödeme ve sahiplik haklarını farklı bir firmadan yönetmek için yapılan bir işlemdir. Teknik bilgi gerektirmez. Ayrıca, domainlerinizi transfer ederken domaininiz 1 yıl süreyle uzatılır ve transfer işleminden ekstra ücret alınmaz (sadece yenileme ücreti).
Domain transferi işlemlerinin gerçekleştirilmesi için ilk kayıt işleminin veya yenileme işleminin üzerinden 60 gün geçmesi gerekir. Domainler transfer işlemleri de maksimum 14 gün kalana kadar tamamlanmalıdır. Çünkü, transfer süreci 7 ila 14 gün arasında gerçekleşir. Domain süre sonuna yakın yapılan transfer işlemlerinde sorun yaşanması muhtemeldir.
Transferi gerçekleştirilmesi için gerekli diğer koşullar;
- Whois bilgilerinizin açık (görünür) olması,
- Transfer kilidini kaldırmanız,
- Domain firmanızdan transfer (epp) kodu almanız,
Domain Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Domain web sitenizin ilk izlenimini oluşturmaktadır ve web sitenizi kurup yayına aldıktan sonra kolayca değiştirebileceğiniz bir ürün değildir. Şirketinizin ismi ve ünvanı gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla domaini iyi seçmek önemli bir konudur.
Bizce domainler tercih edilirken dikkat edilmesi gereken başlıca konular;
- Bilinen ve çok tercih edilen uzantılar tercih edilmeli; “com, net, com.tr, co gibi”. Fakat, son zamanlarda jenerik uzantılar da oldukça popülerleşmeye başladı. “blog, travel, shop” gibi uzantılar önümüzdeki yıllarda daha bilinir olabilir.
- Domain uzunluğunun 4 ila 8 karakter olması akılda kalıcı ve ilgi çekici olmasını sağlar. Uzun domainleri akılda tutmak ve adres satırına yazmak güçtür.
- Domainlere “-” kullanımı veya Türkçe karakterli domainler kullanımı kullanıcının çelişkiye düşmesine neden olabilir.
- Anlamlı ve marka olabilecek domainler tercih etmek ve yabancı dilde olsa da yazımı kolay Domainler tercih etmek faydalıdır.
- Domainna ait diğer uzantılarda web sitesi olup olmadığına bakmak. Eğer bir domaini çok beğendiyseniz ve “com” uzantısı dolu olup, üzerinde web site aktif ise “net, org, com.tr” gibi adresler akılda kalıcı olmayabilir ve ziyaretçi trafiğiniz “com” uzantıya gidebilir.
Whois nedir?
Whois, domaini kaydederken ilettiğiniz iletişim bilgilerinizdir. Whois bilgileri internette görünebilen bilgilerdir. Bu bilgileri, domaini kaydederken aldığınız uzantıların sağlayıcıları aracılığıyla ICANN’e gönderilir. Eğer bilgilerinizin gizli kalması gerekiyorsa, whois gizliliği hizmeti alarak, bu bilgilerin direkt görülebilir olmasını engelleyebilirsiniz.
Aynı zamanda herhangi bir domainin kimin tarafından alındığını ve onunla herhangi bir konu da iletişime geçebilmenizi sağlar.
Domain ve Ek Hizmetler
Domainin amacı web sitenizi yayınlayacak olan IP adresine yönlendirme yapabilmektedir. Bu yönlendirme işlemlerini DNS sistemiyle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla domainlere ait tek alt hizmet isim sunucusu yönlendirme işlemidir. Domainlerle beraber ekstra sunulan hizmetler ek hizmetlerdir ve sonradan ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen sistemlerdir.
Örneğin, özel dns yönetimi, e-posta hesabı, ssl sertifikası gibi alt hizmetler aslında hosting hizmetleri üzerinde gerçekleştirilebilen işlemler olup, bu hizmetleri sunan firmalar müşterilerinin minimal ihtiyaçlarında ekstra maliyete girmeden giderilmesi için sundukları ek hizmetlerdir.
Fakat, bir domain aldığınızda yapabileceğiniz ana işlem isim sunucusu oluşturmak, isim sunucusuna yönlendirme işlemleridir. Domaininizin üzerinde web site aktif şekilde ulaşılabilir olması için bir web hosting hizmetine de ihtiyacınız var.