Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Bir süredir sarsıntılı olan ve herhangi bir programı yüklemek için çok uzun zaman isteyen bir bilgisayarınız mı var? Onu başlangıçtaki kadar hızlı ya da daha hızlı eski haline getirmek ister misiniz? Durum böyleyse, bu kılavuzda PC’nizin performansını nasıl iyileştireceğinizi ve her açıdan üstün performansa nasıl sahip olacağınızı anlatacağız. Aslında birçok bilgisayar zamanla daha fazla yavaşlama eğilimindedir, ancak çeşitli önlemler alırsanız bu güvenli bir şekilde önlenebilir.

Bu yazıda, PC’yi optimize etmek için programların kullanımını içeren en kolay işlemleri göreceğiz. İşletim sisteminin temizlenmesi ve optimizasyonu ve ayrıca bir bilgisayar sihirbazı olmasa bile herkesin tek başına yapabileceği donanım iyileştirmeleri mevcuttur.

Bilgisayarınızı formda tutmak için gerekli tüm işlemler çok basit ve herkesin ulaşabileceği bir yerdedir. Bu nedenle, yeni başlayan biri olsanız veya bir bilgisayar uzmanı veya bilgisayar sihirbazı olmasanız bile endişelenmeyin. Performansını artırmanıza yardımcı olacak prosedürlerin her birinde size adım adım rehberlik edecektir.

Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Bilgisayar neden yavaşlar?

Bilgisayardaki yavaşlamaların ve arızaların çoğu, yazılımın yetersiz bakımı ve bilgisayarın temizlenmesinden kaynaklanmaktadır. Genellikle internette gezinirken, oyun oynarken veya film izlerken, bilgisayarınıza sızan ve performansını yavaşlatmanın yanı sıra kişisel verilerinizin güvenliğini tehlikeye atan birçok tehdit, virüs ve kötü amaçlı yazılımla karşılaşırsınız.

İnternetten indirilen programları kurduğunuzda, genellikle her adıma bakmazsınız, kurulumu hızlı bir şekilde bitirmek için sadece devam et’e basarsınız. Bunu yaparak, zararlı olmasa bile bellekte yer kaplayan ve bilgisayardan güç çeken istenmeyen yazılımlar yüklediğinizi fark etmezsiniz. Bir veya iki tanesi zarar vermeyebilir, ancak birçoğu işletim sistemine ciddi şekilde zarar verebilir.

Ancak PC’nin yavaşlaması sadece virüs ve benzerlerine bağlı değildir, her yıl programlar ağırlaşmakta ve eski bir PC çağa ayak uyduramamaktadır. Bu durumlarda, giderek karmaşıklaşan ve ağırlaşan yazılımları destekleyebilecek, bileşenleri daha performanslı modellerle güncellemek için donanım değişiklikleri yapmak gerekir.

Bilgisayar Performansını Artırma: Eksiksiz Kılavuz

Size vereceğimiz talimatları izlerseniz bilgisayarınızın ne kadar hızlanacağına şaşıracaksınız. Kullanacağımız araçların çoğu Windows’ta zaten mevcuttur. Ancak diğerleri, sizin için ağır işleri yapan üçüncü taraf programların kullanılmasını gerektirir. Endişelenmeyin, çünkü göreceklerimizin hepsi ücretsiz, bu yüzden bilgisayarınızı optimize etmek için bir kuruş harcamanıza gerek kalmayacak. Ancak, kullanılan işletim sistemi ne olursa olsun alınması gereken bazı önlemler vardır.

Bu kılavuzların çoğu Windows ile ilgilidir. Microsoft web sitesinde bu ve bilgisayarınızı daha performanslı hale getirmek için yapılacak diğer prosedürler hakkında daha ayrıntılı ve güncel açıklamalar bulabilirsiniz.

Bilgisayarınızı tamir etmeye ve onu satın aldığınız zamanki performansına geri döndürmeye karar verdiyseniz, bu kılavuz tam size göre. Yeteneklerinizden emin değilseniz endişelenmeyin: Sizi temin ederiz ki her şey hayal ettiğinizden daha kolay ve aşağıdaki kılavuzlar sizi mümkün olduğunca kolaylaştırmak için adım adım hazırlanmıştır.

İşte PC’nizin performansını artırmak için en kullanışlı 8 prosedürün tümü:

Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Bilgisayarınızı temizleyin ve gereksiz dosyaları silin

Birçok insan temiz ve düzenli bir bilgisayara sahip olmanın önemini hafife alıyor. Biri programları indirir ve yükler, dosyaları kaydeder ve indirir ve artık ihtiyaç duymasalar bile ömür boyu orada bırakır. Ancak uzun vadede bu, tüm sistemin performansında gözle görülür bir düşüşe neden olabilir. Bu nedenle yapmanızı tavsiye ettiğim ilk şey, bilgisayarınızı düzenli tutmanız ve gereksiz dosya programlarını silmenizdir. Bunu yapmak çok basittir, çünkü işi sizin için yapan birçok Windows programı veya özelliği vardır.

Sisteminizi düzenli ve optimize etmek için şunları yapmalısınız: Alanı doldurabilecek geçici dosyaları silmeniz, çok fazla bellek kaplayabilen kullanılmayan programları silmeniz, kayıt defteri anahtarlarını temizlemeniz, diski birleştirmeniz ve multimedya dosyalarını, belgeleri veya eski olan diğerlerini silmeniz ve işe yaramaz. Sisteminiz ne kadar hafifse ve ne kadar fazla disk alanı kullanılabilirse, PC’niz o kadar iyi performans gösterecektir.

Disk temizleme, birleştirme ve hangi programların kaldırılacağına ilişkin tavsiyeleri kullanın. Bunların hepsinin Windows özellikleri olduğunu ve bir Apple’ınız varsa, fazla bir işiniz olmadığını unutmayın: Eski dosyaları ve kullanılmayan programları silmeniz yeterli olacaktır.

PC yavaşladığında ne yapılması gerektiğinden bahsettiğimiz yazımızda detaylı olarak görebileceğiniz işlemlerden bazıları şunlardır:

Dosya indekslemeyi optimize edin

Windows çalıştıran bilgisayarlarda, dosya indeksleme temel ve çok önemli bir işlevdir. Bununla birlikte, PC’deki dosyaların bir dizini (kataloğu) oluşturulur ve daha sonra çeşitli programların yürütülmesi için ihtiyaç duyulduğunda onları hızlı bir şekilde bulmak daha kolaydır.

Kendi başına harika bir özellik olsa da, çok sayıda dosyanız olduğunda çok ağırdır ve özellikle varsayılan ayarları bırakırsanız her zaman etkili bir şekilde çalışmaz. Aslında, çeşitli indeksleme seçeneklerini kendiniz ayarlamanızı tavsiye ederiz. İşlem birkaç dakika sürer, ancak bilgisayarınızın performansında büyük gelişmelere yol açabilir. Nasıl yapıldığını görelim.

Sadece Windows Başlat düğmesine gidin ve menüde dizin oluşturmayı arayın, şimdi ” Dizin Oluşturma Seçenekleri ” öğesini bulun ve tıklayın. Düzenle düğmesine tıklamanız gereken bir pencere açılacak ve böylece indekslemeyi etkinleştirmek istemediğiniz klasörlerdeki kontrolü kaldırabilirsiniz. Dışlanacak tüm klasörleri seçtikten sonra, Tamam düğmesine tıklayın.

Hariç tutulacak klasörler, nadiren eriştiğiniz ve dosyaları hemen arayabilmeniz gerekmeyen klasörlerdir. Örneğin, bir fotoğrafı nadiren dosya adına göre arayacağınız için fotoğraf veya video içeren klasörleri hariç tutabilirsiniz. Bilgisayar açıldığında programların otomatik başlatılmasını devre dışı bırakın.

Bilgisayarınızın açılması ve masaüstünüzü ve üzerindeki dosyaları tamamen yüklemesi uzun sürüyorsa, muhtemelen bilgisayarınızı başlattığınızda otomatik olarak başlatılan tonlarca programınız olacaktır.

Hızlı başlayan bir PC’ye sahip olmak için, otomatik başlatma yazılımının sayısını minimumda tutmanız gerekir. Bunu yapmak gerçekten çok kolaydır ve Windows 8 veya daha yüksek bir sürüme sahipseniz ayarların Görev Yönetimi bölümündeki Başlangıç sekmesine veya Apple PC’lerde Oturum Açma Öğeleri bölümüne erişmeniz yeterlidir.

Burada, bilgisayar başladığında otomatik olarak başlayan tüm programların listesini bulacaksınız. İhtiyacınız olanları seçin ve işe yaramaz olduğunu bildiklerinizi kaldırın. Bazı programlarla ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, ne yaptıklarını ve endişelenmeden iptal edilip edilemeyeceğini görmek için her zaman netteki kılavuzlara başvurabilirsiniz.

Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Animasyonları ve grafik efektlerini devre dışı bırakın

Grafik efektleri, Windows’un en son sürümlerinde Windows Vista’dakinden daha az olsa da, hala bazı sürümleri vardır ve bilgisayar çok güçlü değilse, sistemi biraz yavaşlatabilirler. En iyi dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılanlar gibi yeni işlemciler için çok ağır değillerdir ve performansta neredeyse hiç gözle görülür bir gelişme elde edemezsiniz.

Grafik efektler ve animasyonlar oldukça yararsızdır ve bazen az da olsa kaynakları tüketir. Bunları güvenle silebilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı:

Grafik efektlerini durdurmak için, gelişmiş sistem ayarları arama kutusuna yazın ve tıklayın. Açılan pencerede Gelişmiş sekmesine gidin ve Performans başlığı altında Ayarlar’ı seçin. Animasyonları devre dışı bırakmak için, bunun yerine, sadece Kontrol Paneli ve Erişilebilirlik kategorisinden Optimize Görünüm seçilmelidir. Bu noktada kutuyu işaretleyin gereksiz tüm animasyonları kapatın.

Virüsleri bulun ve ortadan kaldırın

Hem verilerinizin güvenliği hem de bilgisayarınızın hızı için çok önemli bir faktör, kötü amaçlı yazılım, virüs vb. kötü amaçlı yazılımlara sahip olmamanızdır. Özellikle Windows otomatik güncellemelerini engellediyseniz, sisteminizin web tehditlerine karşı savunmasına çok dikkat etmenizi öneririz. Aslında her bilgisayar, kendisini koruyan iyi bir antivirüse sahip olmalıdır.

Web’de hem ücretli hem de ücretsiz birçok farklı seçenek bulacaksınız. Yeni bilgisayar satın aldıysanız, muhtemelen bir yıl boyunca önceden yüklenmiş ücretsiz bir antivirüsünüz olacak ve daha sonra yıllık abonelikle yenilemeniz gerekecek.

Para harcamak istemiyorsanız, bugün ücretli olanlarla aynı düzeyde koruma sağlayan, belki de birkaç ekstra daha az olan ücretsiz çözümler olduğunu bilin. Bunun için bilgisayarınızı web tehditlerinden korumak için en iyi ücretsiz antivirüslerden birini seçmelisiniz.

Sadece 2 antivirüse sahip olmanızın kesinlikle tavsiye edilmediğini hatırlatıyorum: İyi optimize edilmiş bir PC istiyorsanız, yalnızca 1 tane olduğundan emin olun, çünkü iki yazılım arasında çakışmalar olabilir ve bu sorunlara ve yavaşlamalara neden olabilir. Virüsten koruma yazılımınızı değiştirmek istiyorsanız, eskisini kaldırdığınızdan emin olun.

Eski Sabit Diski SSD ile değiştirin

Pek çok bilgisayarda hala okuma ve yazmada çok yavaş olan ve her türlü işlemi büyük ölçüde yavaşlatan eski sabit diskler var. Hala yaygın olarak kullanılmalarının nedeni, çok ucuz olmalarıdır. Yeni sürücülerle karşılaştırıldığında, aynı fiyata birkaç kat daha fazla kapasiteye sahip olacaksınız.

Bilgisayarınızda bunlardan biri varsa, performansı önemli ölçüde artırmanın en iyi yolu, onu yeni SSD’lerle değiştirmektir. Sabit disklerin kullanıcı tarafından sökülüp takılması bazen belli zararlara neden olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka işi bilen bir kişi tarafından değiştirilmesi gerekmektedir.

SSD’lerin fiyatları günden güne düşmektedir. Bugün 100 Euro’nun biraz üzerinde iyi bir 256GB SSD bulabilirsiniz. Önerdiğimiz model, hem performans hem de paranın değeri açısından piyasadaki en iyilerden biri olan bir Samsung’tur. Daha fazla alana ihtiyacınız varsa, her zaman harici bir sabit sürücü veya harici anahtar kullanabilirsiniz.

RAM’i artırın

Yapılması çok basit olan ancak performansta büyük gelişmelere yol açabilecek bir başka değişiklik de RAM belleğini artırmaktır. Bugünlerde en az 8 GB’a sahip olmanızı tavsiye ediyoruz. Bilgisayarınız biraz daha eskiyse, yalnızca 4 GB’a sahip olabilir; bu çoğu yeni yazılım için minimumdur ve biraz daha karmaşık işlemler yapmanız gerektiğinde, programlar kilitlenir veya tamamen çöker.

RAM’i artırmak gerçekten kolaydır, bilgisayara ve sahip olduğunuz bellek türüne bağlı olarak, biraz eklemeniz veya tamamen değiştirmeniz gerekebilir. Her durumda, işlem gerçekten basittir ve birçok dizüstü bilgisayarda yalnızca birkaç dakika sürer. Notebook rami değiştirmek aslında kolaydır; ancak bir bilgisayarcı tarafından değiştirilmesi ekstra avantaj sağlar.

Ayrıca bu durumda masraf çok fazla değildir, ancak sabit diskin değiştirilmesiyle ne olursa olsun PC’niz her işlemde gözle görülür şekilde daha performanslı ve daha hızlı hale gelecektir.

RAM bellek eklemek istiyorsanız daha ucuzlarını tercih etmemenizi, iyi bir markanın size ömür boyu yetecek bir modelini seçmenizi ve ilerde bir sonraki bilgisayarda bile kullanabileceğiniz bir model seçmenizi tavsiye ederiz. Şimdi sahip olduklarınızı değiştirmeli ve daha ileriye dönük donanımsal parçalar eklemelisiniz. Örneğin, masaüstü bilgisayarlar için Corsair Vengeance (2 x 8GB) veya dizüstü bilgisayarlar için gerçekten olağanüstü performansa sahip, mükemmel kalitede ve makul fiyatın üzerinde bir 8GB HyperX kullanmanızı önerebiliriz.

Windows ReadyBoost’u kullanın

Bilgisayarınızla uğraşma konusunda kendinize güvenmiyorsanız, Windows PC sahipleri için çok basit bir başka çözüm, daha önce makalemizde gördüğümüz ReadyBoost işlevini kullanmaktır. PC yavaşladığında ne yapmalı?

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlara önceden yüklenmiş olarak RAM’i artırmak ve tüm işlemleri hızlandırmak için harici bir flash bellek kullanan bir programdır. Gerçekte PC’ye herhangi bir müdahale, montaj veya demontaj gerektirmese de, tam olarak harici bir belleğe ihtiyaç duyulduğu için bu olasılığı donanım değişiklikleri arasına dahil ettik.

Belirtildiği gibi, flash tipi hafızalar olduğu sürece bir USB anahtarı veya bir SD kart kullanabilirsiniz. SD kartı kullanmanızı tavsiye ederiz, çünkü onu uygun yuvaya takabilir ve sahip olduğunuzu neredeyse unutabilirsiniz.

Her üç çözümden de muhtemelen en ucuzu ama aynı zamanda performans üzerinde en az etkiye sahip olanıdır. Bugün aslında, SD kartların maliyeti çok düşüktür ve Amazon’da sunulan ve gerçekten uygun fiyatlarla bulabileceğiniz Samsung’unki gibi yalnızca 32 GB’lık bir karta ihtiyacınız vardır. Her durumda, bilgisayarınızı kullanırken hem başlangıçta hem de programlarda gözle görülür bir hız artışı fark edeceksiniz.

Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Donanım iyileştirmeleri gerektiğinde

Özellikle dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda CPU ve ekran kartının tamamen değiştirilmesi gibi karmaşık modifikasyonları bir kenara bırakırsak, RAM’in artması ve sabit diskin SSD ile değiştirilmesi birçok modelde çok daha kolaydır. İlk tip modifikasyonlar için bir teknisyene başvurmanızı şiddetle tavsiye ederiz, ancak hafızaların değiştirilmesi veya arttırılması çok basittir ve sadece bir veya iki tornavidaya ihtiyacınız vardır.

Açıkçası, bu bileşenlerin bu şekilde değiştirilmesi tüm modellerde mümkün değildir. Bunları kendiniz yapmanız mümkündür (örneğin, Apple bilgisayarlarda yetkili bir merkeze gitmeniz gerekir), ancak daha eski sabit ve taşınabilir PC’lerde bu neredeyse her zaman oldukça basittir. Elbette aşağıda her model için bir rehber oluşturamayız, ancak youtube’da süper ayrıntılı ve takip etmesi kolay tonlarca video eğitimi bulabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Gördüğünüz gibi, bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan korumak ve bakımını sağlamak zor değildir. Her adımı mümkün olduğunca basitleştirmeye çalıştık, böylece bir bilgisayar uzmanı olmasanız bile, özel bir merkeze gitmeden ve gereksiz yere para harcamadan bilgisayarınızın performansını kolayca artırabilirsiniz. Tüm adımları izleyemiyorsanız, bazılarında hız ve performansta gözle görülür gelişmeler göreceksiniz.

Windows’ta, işletim sisteminin yapısı nedeniyle virüsler ve kötü amaçlı programlar MacOS’ta olduğundan çok daha fazla bulunur. Bir Apple dizüstü veya PC’niz varsa, bu adımların birçoğunu yapamayacaksınız, çünkü bunlar gerekli değildir. Hatta bu tür sorunlarla hiç karşılaşmamış olacaksınız. Aslında göreceğimiz prosedürlerin çoğu, satın alma işleminden bir yıldan daha kısa bir süre sonra bilgisayarlarının yavaşladığını görmeye başlayan Windows kullanıcıları için ayrılmıştır.

Bilgisayarınızın performansını artırmak için bir diğer nokta ise ısınmasını engellemektir. Sürekli fişe takılı olan ve daima açık bırakılan bilgisayarlar da performans açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Gün içerisinde vakit geçirdiğiniz bilgisayarınızı gece kapatmak ısı dengesinin ayarlanmasına neden olur ve fan boşa çalışmaz. Bir diğer önemli husus ise uyku modudur. Performansının artmasını istediğiniz bilgisayarınızı uyku modunda da bırakabilirsiniz. Yüksek grafiklere sahip oyunları oynamak bilgisayarı yoracağı için performansta düşmeye neden olacaktır. Bu sebeple bu noktalara da dikkat ederek bilgisayarınızı kullanmalısınız.

Aylık bilgisayar bakımı da yine performans artırmaya yönelik önemli noktalardan biridir. İşlemci fanının içinde toplanan tozlar yine bilgisayarın ısınmasına neden olur. Termal macun belli zamanlarda bilgisayara çekilmeli ve fan temizliği de detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Bilgisayarların düzenli bakımlarının ihmal edilmesi, performansın zamanla düşmesine sebebiyet verecektir. Arka planda çalışan uygulamalar da yine bilgisayarın yavaşlamasına ve ısınmasına neden olur. Bu nedenle arka planda kullanılmayan uygulamalar kapatılmalı, bilgisayar düzenli bir şekilde taranmalı, güncellemeler yüklenmeli ve bilgisayarların rutin bakımları düzenli bir şekilde sağlanmalıdır.