EAT Puanı Nedir?

  • Seo
  • Veridyen
  • 3 yıl önce
  • 5 Dakikalık Okuma Süresi
EAT Puanı Nedir?

Açılımı “Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness” olan EAT puanı İngilizce’de “Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik” anlamına gelmektedir. Bu, Google tarafından yayımlanan EAT güncellemesinde kullanılan bir puan modelidir. Henüz ne derece ölçüldüğü tam anlamıyla bilinmese de, arkaplanda internet sitesinin SEO değerine etki eden faktörlerden biri olduğu kabul edilmektedir.

EAT Puanı Nedir?

EAT Puanı Nedir?

Arma motoru Google’da yetkili bir çalışan olan Danny Sullivan, 4 Mayıs 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla çekirdek güncellemesi yapıldığını kabul etti. Bu güncelleme herhangi bir resmi isimle adlandırılmadı fakat Google’ın Twitter’daki hesaplarından bir tanesi bu güncelleme için “Mayıs 2020 Çekirdek Güncellemesi” ifadesini kullandı. Bu güncellemede sıralama kaybı yaşamış ya da sıralaması yükselmiş bir çok internet sitesi oldu. Bu güncelleme, daha çok EAT odaklı bir güncelleme olarak karşımıza çıktı. Örneğin bir sağlık sitesi, güvenilirliği sağlamak adına yazdığı içeriklere referans kaynaklarını eklemez ise sıralamalarda üst sıralara çıkma şansı yok gibi görünüyor. Yani içerikte anlatılan şeyleri destekleyecek, güvenilir kaynaklar olması da bir kriter olarak aranıyor.

Your Money Your Life veya YMYL şeklinde de kısaltılan tabir, içerikleri okuyan kullanıcıların parasını, güvenliğini veya mutluluğunu etkileyebilecek türde yazıların yer aldığı siteler için kullanılan bir terim. Örneğin bir finans sitesi bir borsa senedinin geleceği hakkında tahminlerde bulunuyor ve bu tahmine göre finansal işlem yapan insanlar da risk almış oluyor. İşte bu tarzdaki sitelere YMYL deniyor. Google, bu tip internet sitelerine giren kullanıcıların bilgiyi doğru şekilde alabilmesi için EAT skoruna bakıyor.

EAT Puanı Nedir?

EAT Puanı Nasıl Yükseltilir?

EAT puanını yükseltebilmek hemen gerçekleşebilecek bir işlem değildir. Etkisini ne kadar sürede göreceğinizin tam olarak belli olmadığı bazı kriterler vardır. Bu yüzden bu kriterleri istikrarlı bir biçimde uygulamanız gerekir. Bu kriterler şunlardır:

  1. Yazar Bilgilerini Yazının Sonuna Mutlaka Ekleyin

Güvenilir bir internet sitesi görünümünü verebilmek için mutlaka yazı sahibini yazının sonunda gösterin. Yazının sonunda Yazar Hakkında gibi bir kısmın yer alması EAT puanı açısından önemlidir ve siteye güvenilirlik katar.

  1. Detaylı Hakkımızda Sayfası Oluşturun

İnsanlar sitenizin ne zaman kurulduğunu ve ne amaca hizmet ettiğini merak edebilirler. Ayrıca internet sitesinin sahibinin kim olduğu ve editörlerin ismi de merak edilebilir. Bu yüzden detaylı bir hakkımızda sayfası oluşturarak ne zaman kurulduğunuzu ve kim olduğunuzu anlatan bir metinle kullanıcıların güvenini kazanabilirsiniz. Hakkımızda sayfasına ek olarak internet sitenizde Gizlilik Politikası, Künye, İletişim ve Kullanım Koşulları gibi sayfalar bulundurmanız da EAT puanınızı olumlu etkileyecek faktörlerden birisidir.

EAT Puanı Nedir?

  1. Otoriter Kaynaklara Atıfta Bulunun

EAT puanını yükseltmenin en can alıcı noktalarından birisi de verdiğiniz argümanlara otoriter kaynaklardan atıflar yapmanız. Yani bir iddiada bulunuyorsanız öne sürdüğünüz şeyi kanıtlayıcı dayanaklar ortaya koymanız gerekir. Yani finansla ilgili bir öngörünüzü yazarken o konuda otoriter kaynaklara link vererek dayanağınızın neresi olduğunu göstermeniz gerekir.

  1. Güvenilir Bir Kimlik Oluşturabilmek

Arama motorlarında bir şey aratılırken aramanın yanına sitenizin adının eklenmesi kadar EAT puanınızı etkileyen başka bir faktör yok. Tamamen güven ve doğru bilgi üzerine kurulu EAT için, kullanıcıların sizi otorite görerek aramanın yanına sitenizin adını yazması çok önemli bir olay. Bu yüzden, markanızı ve internet sitenizi olabildiğince güvenilir hale getirmek, insanların sonsuz güvenini kazanacak kadar markalaşmak hedefleriniz arasında olmalıdır. Bunun için Google üzerinden reklam vererek bilinirlik oluşturabilir ya da yine Google Ads üzerinden yeniden pazarlama (remarketing) reklamı kampanyası düzenleyerek markalaşma sürecinize katkıda bulunabilirsiniz.