Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki 8 Fark

  • Nedir?
  • Veridyen
  • 2 yıl önce
  • 5 Dakikalık Okuma Süresi
Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki 8 Fark

Her geçen gün dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre daha popüler hale geliyor. Maliyetten diğer tekniklere kadar uzanan aralıkta dijital ve geleneksel pazarlamanın birbirinden çok farklı yöntemleri tercih ettiğini görüyoruz. Bu farklar yazımızda listelenmiştir.

Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki 8 Fark

Maliyet

Geleneksel pazarlama daha çok yazılı ve görsel basın yoluyla tanıtımı tercih eder. Fakat bunun için yüksek bir bütçeye ihtiyaç vardır çünkü reklam verilen basın araçları popülerdir ve reklam ücretleri yüksektir. Fakat dijital pazarlamada, reklam maliyetleri çok daha azdır ve hatta ücret ödenmeden dahi tanıtım yapılabilmesi mümkündür. Bundan dolayı, küçük işletmeler dijital ortamda daha az bütçeyle daha az efektif sonuçlar alabilir.

İletişim Biçimi

Geleneksel pazarlamada tek yönlü iletişim vardır ve bu da satıcıdan alıcıya olan iletişimdir. Satıcının yazılı ve görsel basında yayımlanan reklamı alıcı tarafından izlenir veya dinlenir. Hem hedef kitle hem de hedef kitlenin dışındaki insanlara seslenilmiş olur. Bu da satıcının istediği reklam dönüşümünü yakalayamamasına sebep olur. Dijital pazarlama ise tek yönlü iletişim yerine çift yönlü iletişimi, herkese seslenmek yerine hedef kitleye ulaşmayı tercih eder. Reklamlar hedef kitleye sunulmaya çalışılır ve reklamı izleyen veya gören müşteriler soru sorabilir, yorum yapabilir. Satıcı da bu yorum ve sorulara cevap vererek müşteriyle etkileşime girmiş olur ve çift yönlü iletişim kurulur.

Kampanya Süresi

Geleneksel pazarlamada kampanyanın oluşum süresi daha uzundur. Kampanyada yapılacak herhangi bir değişiklik tüm süreçlerin yeniden yaratılması anlamına geldiği için hata payı çok azdır. Fakat dijital pazarlamada kampanya süreci çok kısadır ve yapılmak istenilen bir değişiklik çok kısa bir sürede tüm süreci etkilemeden yapılabilir.

Hedef Kitleye Ulaşım

Geleneksel pazarlama teknikleri ile hedef kitleye ulaşabilmek ve tanıtım yapabilmek çok zor ve uzun zaman alır. Bu da süreçteki maliyetlerin artmasına neden olur. Mektup ve telefon gibi yollarla da müşteriye ulaşılabilir ama çok az insana ulaşmak için çok fazla zaman gerektirir. Dijital pazarlama ise bunun aksine milyonlarca insana tek tıkla ulaşmanıza imkan sağlar. Aynı anda çok fazla müşteri ile iletişim kurmanız çok daha kolaydır.

Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki 8 Fark

Ulaşım Süresi

Dijital pazarlamada reklam kullanıcıya zaman ve mekan farkı olmadan hızlıca ulaşır. Yani bir ülkenin her noktasında veya her saatinde dijital platformlarda verdiğiniz reklamlar görünür. Fakat geleneksel pazarlamada potansiyel müşteriler reklamı incelemeli ve bunun üzerine iletişime geçmelidir. Bu yüzden, müşteriye ulaşmak geleneksel pazarlamada daha zorlu bir süreçtir.

Kurallar

Geleneksel pazarlama çok dar kalıplara sıkışmış ve kuralları kesin olan bir pazarlama biçimidir. Dijital pazarlama ise sınırlardan ziyade tekniklere sahiptir. Önerilen teknikler kullanılarak sınır olmadan her platformda pazarlama çalışmaları yapılabilir. Yeniliklere daha açıktır ve sürekli kendini güncellemektedir. Kampanya düzenlenmesi ve yönetimi süreci geleneksel pazarlamaya göre çok daha özgürdür.

Marka İtibarı

Geleneksel pazarlama, marka itibarının korunabilmesi için müşterinin de korunmasını gerektirir. Müşteri ile iletişim kurulmalı, sorunu dinlenmeli ve çözüm getirilmelidir.  Fakat iletişim yolları kısıtlıdır ve süreç çok uzun zamana yayılır. Dijital pazarlamada ise müşteri ile iletişime geçmek çok daha kolaydır. Bir mesaj veya bir yorum sayesinde dahi müşteriyle iletişime geçer, sorununu dinler ve çözüm getirirsiniz. Aynı zamanda, müşteri de sizinle iletişime geçip sorununu size iletebilir.

Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki 8 Fark

Zaman

Geleneksel pazarlama faaliyetleri sadece mesai saatleri içerisinde yürütülürken dijital pazarlama internete bağlantınız olduğu her zaman dilimi ve yerden yönetilebilir. Bu sayede, yedi gün yirmi dört saat potansiyel müşterilerinize ulaşma imkanı elde etmiş olursunuz.