Sunucu Barındırma Ne Anlama Gelir?

  • Sunucu
  • Veridyen
  • 3 yıl önce
  • 5 Dakikalık Okuma Süresi
Sunucu Barındırma Ne Anlama Gelir?

Sunucu barındırma; işletmeler adına hayati öneme sahip! Bu noktada, siz de ideal sunucu barındırma için önünüzdeki seçenekleri değerlendirmelisiniz. Co-Location hakkında bilgi sahibi olmanız şart!

Co-Location; sahip olduğu hizmet modelinin masraflarını karşılamak istemeyen ancak çok daha büyük bir dahili DT departmanından yararlanmayı düşünen işletmeler için en iyi seçenektir.

Sunucu Barındırma

Sunucu Barındırma Nedir?

Herhangi bir işletmenin fiziksel sunucusunu bir barındırma şirketinin veri merkezine yerleştirmek olarak da ifade edilebilir. Bu noktada, işletme; sunucusunu barındırma şirketine devretmiş olur. Ayrıca, barındırma şirketinin güç ve ağ bağlantılarını da kullanma şansına erişir. Co-Location barındırma şirketinin birden çok hizmet sunması gerekir. Bunlar arasında;

  • Yüksek hıza sahip internet erişimi
  • Fiziksel veri merkezi güvenlik önlemleri
  • Aralıksız güç
  • Fiziksel hasar azaltma
  • Kurumsal ısıtma ve soğutma
  • Her konuda uzman teknik destek

yer alır. Co-Location barındırma sunucuları; işletmelerin faaliyetlerini devam ettirmesi noktasında hayati öneme sahiptir. Kurumsal ihtiyaçları için bakım ve kaynak sağlama gibi hususlarda hizmet verdiklerini ifade etmeliyiz. Ayrıca, kurumların neredeyse tüm ihtiyaçlarına dair bilgi sahibi olduklarını da söylemek gerekir. Co-Location; işletmelerin internet teknoloji altyapısına ciddi maliyetli bir yatırım yapmasının önüne geçer.

Co-Location Nasıl Çalışır?

Sunucu Barındırma; sayısız avantaja sahip! Ancak, bu uygulamadan faydalanmak isteyen bir işletmenin her şeyden önce fiziksel sunucuya sahip olması gerekiyor. Bu noktada, kendine özgü donanıma ve yazılıma sahip olan ancak bunları depolama koşullarını gerçekleştiremeyen işletmeler; Co-Location’dan faydalanma şansına erişirler.

Sunucu Barındırma Ne Anlama Gelir?

Sunucu Barındırma; farklı bir çalışma prensibine sahiptir. İşletmeler; barındırma sağlayıcısından sunucu kiralama gibi bir eylemde bulunmazlar. Tam aksine, kiralık bir depolama şirketinde olduğu gibi alan kiralama şansına erişirler. Bir başka deyişle, sunucuyu yalnızca fiziksel olarak Sunucu Barındırma iş yerine yani veri merkezine taşıma hakkına sahip olurlar. Veri merkezi için alan kiralanması söz konusudur. Fakat, bu sunucu için tüm donanım ve yazılım ayarlarının kontrolü işletmeye aittir. İşletmeler; gerekli gördükleri hallerde barındırma sağlayıcısının ekibiyle iletişim kurarlar. Kurumsal ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde bant genişliği gibi özellikleri hızlı bir şekilde yükseltme veya düşürme hakkına erişirler.

Bu süreçte veri merkezinin de birtakım sorumlulukları vardır. Soğutma başta olmak üzere güvenilir bir güç kaynağı, doğal afetlere karşı koruma ve şirket içi güvenlik gibi konularda sorumluluk üstlenirler.

Co-Location Hangi Avantajlara Sahiptir?

İşletmeniz için istediğiniz takdirde veri merkezi oluşturabilirsiniz. Ancak, takdir edersiniz ki, bu iş çok ciddi ve maliyetli bir işlem olur. Bu noktada, veri merkezi yerine Co-Location kullanmalısınız.

  • Co-Location; her şeyden önce düşük güç ve ağ maliyetlerinden dolayı tercih edilir. İşletmeniz için üst seviyede bir sunucu ortamı oluşturmak için ciddi bir maliyeti üstlenmeyi kabul etmelisiniz. Fakat, Co-Location sayesinde çok fazla para harcamadan hem güvenli hem de kaliteli bir altyapıya erişim sağlamış olursunuz.
  • İşin bir de teknik tarafı bulunuyor. Co-Location ile sunucuları veri merkezine taşıma şansını elde edersiniz. Bu sayede, tam zamanlı uzman desteği sağlamış olursunuz. Bir başka deyişle, Co-Location; BT departmanının sorumluluklarını azaltır. Güvenlik, ağ donanımı, güç ve soğutma gibi kriterler Co-Location tarafından yerine getirildiği için işletme; yazılım ve donanıma odaklanma şansını yakalar.
  • Co-Location; kaynak yönetimi konusunda da avantaj sağlar. Bir başka deyişle, işletmelerin sürekli olarak sermaye yatırımı yapmasının önüne geçer. Çünkü, onlara ölçeklendirebilecekleri esnek kaynaklar vaat eder.
  • Tüm bunlara ek olarak, Co-Location; işlevsel açıdan da en iyisini vaat ediyor. Çok daha iyi çalışma süresini garanti etmesi ciddi bir avantaj!