cPanel'de MySQL Veritabanı Oluşturmak

Utku Gedik Software Engineer

    Bu eğitselde cPanel üzerinde MySQL veritabanı oluşturma ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.

    Giriş

    Veritabanları yazılımımızdaki birçok bilginin saklandığı alanlardır. Bu yüzden yazılımımız için büyük önem arz etmektedir. Bizde bunu göz önünde bulundurarak bu yazımızda veritabanı oluştururken hangi adımları yapmalı veya bir sorunla karşılaştığınızda çözümü nasıl olmalıdır gibi önemli noktalara değindik.

    Gereksinimler

    • Hizmetinizde en az 1 adet MySQL veritabanı oluşturma limiti olmalıdır.

    Adım 1 - cPanel'e giriş yapın

    Veridyen Panel'den veya size gönderilen email içerisindeki hosting bilgileri ile cPanel'e giriş yapın. Eğer bilgilerinizi hatırlamıyorsanız veya erişemiyorsanız bir destek bileti oluşturarak, bilgilerinizi temin edebilirsiniz.

    İpucu: Alan adınızın sonuna /cpanel yazarsanız veya :2082 yazarsanız sizi giriş yapacağınız adrese yönlendirecektir. Örneğin; veridyen.info/cpanel veya veridyen.info:2082

    Adres satırında kullanılan cpanel.veridyen.info cPanel giriş adresi örnektir.

    Adım 2 - MySQL Veritabanları sayfasını açın

    Veritabanları başlığı altındaki MySQL veritabanları kısmına tıklayın veya arama kısmından mysql yazarak arama yapabilirsiniz.

    Adım 3 - Veritabanı ismini belirleyin

    Oluşturmak istediğiniz veritabanının ismini Yeni Veritabanı kısmına yazın. Ardından Veritabanı Oluştur butonuna tıklayın. Veritabanı ismi sadece İngilizce karakterlerden oluşmak zorundadır. Eğer Türkçe karakterler veya özel karakterler içeriyorsa sistem size uyarı verecek ve veritabanı oluşturmanıza izin vermeyecektir.

    Adım 4 - Veritabanı kullanıcısı oluşturun

    Oluşturduğunuz veritabanına erişim sağlayabilmek için kullanıcı oluşturmak zorundayız. Kullanıcı Adı kısmına oluşturmak istediğiniz kullanıcın adını girmelisiniz ve ardından bir şifre belirlemelisiniz. Kullanıcı adı ve şifre belirledikten sonra Kullanıcı Oluştur butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

    Kullanıcı adınız Türkçe karakterler içermemeli ve şifrenizin de en az 8 karakter uzunluğunda harf rakam ve özel karakterlerden oluşması, en az da 65 değer gücünde olması gerekmektedir. Şifrenizin güçlülük değeri 65 değerini geçtikten sonra güç barı yeşile dönecektir. Dilerseniz Şifre Oluşturucu butonuna basarak sistemin sizin için güçlü bir şifre oluşturmasına izin verebilirsiniz.

    Adım 5 - Veritabanınıza kullanıcı tanımlayın

    İlk başta oluşturduğumuz veritabanına, bir önceki aşamada oluşturduğumuz kullanıcıyı tanımlamamız gerekiyor. Eğer bu işlemi yapmazsak oluşturduğumuz veritabanına erişim imkanımız olmayacaktır.

    Veritabanına Kullanıcı Ekle başlığının altındaki kullanıcı kısmından oluşturduğumuz kullanıcıyı seçiyoruz. Veritabanı kısmından da kullancıyı atamak istediğimiz veritabanını seçiyoruz. İkisini de seçtikten sonra Ekle butonuna basarak kullanıcıyı veritabanına ekleme işlemimizi tamamlıyoruz.

    Eğer veritabanına yanlış kullanıcı yetkilendirirseniz yukarda Ayrıcılıklı Kullanıcılar kısmından yetkilendirdiğiniz kullanıcıyı silip, anlattığımız işlemleriyle tekrar yaparak doğru kullanıcıyı yetkilendirebilirsiniz.

    Adım 6 - Kullanıcıyı yetkilendirin

    Yukarıda yetkilendirme işlemini başarıyla yaptığınız zaman karşınıza Kullanıcı Ayrıcalıklarını Yönet sayfası çıkacaktır. Burada oluşturduğunuz kullanıcın veritabanı üzerinde hangi ayrıcılıklara sahip olacağını seçmeniz gerekmektedir. İstediğiniz ayrıcalıkları seçtikten sonra Değişiklikleri Uygula butonuna basarak seçiminizi kaydedebilirsiniz. Dilerseniz daha sonradan tekrardan bu ayrıcalıkları değiştirebilirsiniz. Genellikle yazılımların aşağıdaki tüm ayrıcalıklara ihtiyacı oluyor, bu nedenle Tüm Ayrıcalıklar seçmenizi öneririz.

    Sonuç

    Tüm işlemleri belirtilen işlem adımlarıyla tamamladıysanız veritabanınız kullanıma hazırdır. Yazılımınızda ilgili kısımlara veritabanı bilgilerinizi girerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz yine cPanel üzerinden PhpMyAdmin aracılığıyla da yönetebilirsiniz.

    Dipnot: Veritabanı sunucusu adresi tüm sunucularımızda localhost olarak belirlenmiştir. Yazılımınızda veritabanı sunucusu alanına "localhost" yazmalısınız.

    2 Mart 2021, 17:06 tarihinde güncellendi.