WordPress Websitelerini Hızlandırmak

İsmail Özkan Sistem Yöneticisi

    Bu eğitselimizde WordPress websitelerini hızlandırmak, wordpress performans sorununu gidermek için WordPress Optimizasyonu hakkında bilgi verdik.

    Websitenin Hızlı Olması Neden Önemli?

    Websitelerinin hızlı açılması, ziyaretçiyi kaçırmamak için oldukça önemli bir rol oynuyor. İlk sırada bile olsanız, websiteniz geç açılıyor ise ziyaretçi diğer alternatiflere yönelebilir ve websiteniz için ziyaretçi kaybı yaşanacaktır. Özellikle mobil cihazlarda Google tarafından açılış hızına oldukça önem veriliyor ve sıralamada sitenin ilk açılış süresine öncelik veriyor. Arama motorunda ki sıralamanızı korumak ve ziyaretçi kitlesini kaçırmamak için açılış hızı oldukça önemlidir.

    Websitenin Analizi

    Websitenizi hızlandırmak adına diğer adımlara geçmeden önce websitenizin analizini yapmanızı öneririm. Websitenizin analinizi yaparak hem skorunuzu, hem de nerede bir hata olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Örneğin, resim boyutları yüksek ise ve açılışa engel oluyor ise, Google PageSpeed Insights ile bunu öğrenebilirsiniz.

    Tema Seçimi

    Websiteniz içerisinde kullanacağınız tema, sitenin açılış hızı için oldukça büyük bir rol oynuyor. Kullanacağının temanın yoğun çalışmadığını ve stabil, optimize bir şekilde çalıştığına emin olmanız gerekiyor. Özellikle güncel temaları tercih etmeniz, sitenizin stabil çalışması için oldukça önemlidir.

    Dipnot: Ücretli bir tema kullanmanız, sitenizi hızlandırmaz. Alacağınız temanın optimize edildiğine ve stabil olarak çalıştığına emin olmalısınız.

    Kullanılmayan Eklentileri Kaldırmak

    Eklenti kullanımı sitenin açılış hızında tema kadar büyük bir öneme sahip. Kurduğunuz her eklenti, sitenizin açılış hızı etkiler ve yavaşlatır. Her eklentinin kendisine ait css ve javascript dosyaları olur. Siteye girişlerde ise, sitenizin kaynakları dışında bu kaynaklar da yüklenmeye çalışılır ve ilk tepkime süresi oldukça yavaşlar.

    Eklenti kurmadan önce, eklentiyi kurmadan işlemi nasıl yapabileceğinize odaklanmalısınız. Örneğin, WhatsApp iletişimi için buton eklemek istiyorsunuz. WhatsApp iletişimi için bir eklenti kurmak yerine, google üzerinden araştırarak bir satırlık kod ile ekleme yapabilirsiniz. Bunun gibi küçük detaylar sitenizin açılışı hızını göz ile görülebilir bir şekilde etkiler.

    Dıştan Çağırılan Kaynaklar

    Websitenin içerisinde ki, dışarıdan çağırılan herhangi bir kaynak var ise, site açılış hızını düşürecektir. Kaynak çekilen sunucu ağır çalışıyor ise, websiteniz de bundan etkilenir. CSS veya Javascript gibi dosyaları farklı bir sunucudan çekmek yerine, kendi dosyalarınız içerisine atarak websitenize çağırmanız açılış hızı için oldukça önemlidir.

    Javascript ve CSS Dosyalarını Küçültmek

    Site içerisinde kullanılan CSS ve JavaScript dosyalarını sıkıştırmanız, sitenizin açılış hızında oldukça etkilidir. Websitesi içerisinde kullanılan bu kaynakları sıkıştırmanız için LiteSpeed Cache eklentisini önerebilirim. LiteSpeed Cache eklentisinde bu işlemi yapabileceğiniz ayarı ise aşağıda inceleyelim.

    Dipnot: Javascript dosyalarını sıkıştırmanız, websitesinin işleyişinde hatalara sebebiyet verebilir. Bu şekilde bir hata ile karşılaşır iseniz, javascript dosyalarının sıkıştırılmasını tekrardan kapatabilirsiniz.

    LiteSpeed Cache CSS ve JavaScipt Dosyaları Nasıl Sıkıştırılır?

    Litespeed Cache eklentisini kurarak, Page Optimization sayfasına giriş yapınız. İlgili sayfada CSS Settings ve JS Settings adında iki adet başlık olduğunu görebilirsiniz.

    Web sitesi hızlandırma

    Öncelikle CSS Settings'e girerek, CSS Minify ve CSS Combine alanlarını ON olarak seçiniz. Sonrasında ise JS Settings kısmına giriş yaparak, JS Minify ve JS Combine kısımlarını ON olarak işaretleyiniz. Bu şekilde kayıt ederseniz, site içerisinde ki javascript ve css dosyalarını sıkıştıracaktır.

    Kullanılan Resimleri Optimize Etmek

    İlk açılış sırasında, açılan sayfada ki resim boyutlarının büyüklüğü ilk tepkime süresini geciktirebilir. Özellikle 1mb veya 2mb üzeri olan, küçük görünse de bir site için oldukça büyük olan bu resimleri optimize etmelisiniz. Bunun için LiteSpeed Cache eklentisinin bize sunduğu resim optimizasyon aracını kullanabiliriz.

    Resim Boyutlarını Nasıl Öğrenebilirim?

    Bunun için birçok eklenti veya araç bulunuyor. Fakat, kullanım kolaylığı ve işlevselliğinden dolayı webspeedtest.cloudinary.com websitesini kullanabilirsiniz. Websitenizinde ki resimlerin tamamını tarıyor ve boyutlarını sırası ile göstererek, siteniz için puanlama yapıyor.

    LiteSpeed Cache İle Resimleri Optimize Etmek

    LiteSpeed Cache eklentimizin sayfalarından Image Optimization sayfasına giriş yaparak, Gather Image Data butonuna tıklayınız. Sonrasında pasif olan Pull Images butonu aktif konuma gelecektir ve tıklamanız halinde optimizasyon işlemini başlatacaktır.

    Cache Eklentisi Kullanım Önemi

    Cache eklentisi kullanımı, websitenizin açılışında büyük bir öneme sahiptir. Websitesinde kullanılan kaynakların önbelleğe alınması, bir diğer açılışta bu kaynakların tekrardan çekilmesini önleyecek ve siteniz çok daha aktif açılacaktır. Cache eklentisi olarak LiteSpeed Cache eklentisini öneriyoruz.

    Dipnot: İlgili eklentinin detaylarını ise WordPress LiteSpeed Cache Eklentisi Yapılandırmak isimli makalemizden görüntüleyebilirsiniz. Diğer Litespeed Cache ayarları hakkında ilgili makalemiz üzerinden daha fazla detay bulabileceksiniz.

    22 Haziran 2021, 11:40 tarihinde güncellendi.